Zoeken

KWS de komende vier jaar verantwoordelijk voor duurzaam asfaltonderhoud gemeente Hoorn

Deze week ontving KWS Infra Amsterdam-Utrecht de definitieve gunning voor de raamovereenkomst “Duurzaam onderhoud asfalt- en betonverhardingen 2021-2024 Hoorn”. Voor de komende vier jaar is KWS de aannemer voor het onderhoud aan de circa 1.050.000 m2 asfaltverharding en ongeveer 33.000 m2 betonverharding van de gemeente Hoorn.

hoorn.png

De aanbesteding van KWS kreeg de beste prijs-kwaliteitbeoordeling. Op zowel de onderdelen CO2-Prestatieladder als het verlagen van de MKI-waarden van betonproducten is de maximale score behaald. Het onderdeel ‘proeftuin wegfundering en asfaltlagen’ waarin KWS diverse innovaties gaat toepassen, werd erg goed beoordeeld.

Innovatieve proeftuinen

De gemeente Hoorn is lid van het netwerk BouwCirculair en helpt mee met het opzetten van een betonketen in de regio Noord-Holland Noord. In de nabije toekomst staat ook een asfaltketen op de agenda voor deze regio. Het netwerk BouwCirculair heeft proeftuinen die onder andere duurzame innovaties in wegfundering en asfalt stimuleert. De gemeente ondersteunt dit initiatief en wil samen met KWS bijdragen aan minimaal één proeftuin per jaar. In de proeftuin is ruimte voor het onderzoeken van duurzame alternatieven voor lineaire materialen en methoden én kunnen deze ook daadwerkelijk worden toegepast.

KonwéCity 5 Circulair

KWS wil samen met de gemeente Hoorn en BouwCirculair elk jaar binnen het contract een proeftuin aanleggen. Zo maken we gebruik van elkaars krachten om de innovaties tot een succes te maken. In de eerste proeftuin wordt onder andere het door KWS ontwikkelde- asfaltmengsel KonwéCity 5 Circulair toegepast, waarin 50% asfaltgranulaat van een oude geluidsreducerende deklaag is verwerkt. KonwéCity is een uniek asfaltmengsel dat dient als dunne, geluidsreducerende deklaag. Deze deklaag combineert geluidsreductie met een zeer lage rolweerstand en een goede weerstand tegen rafeling. Door de lage rolweerstand wordt brandstof bespaard en daarmee CO2- en fijnstofuitstoot verminderd. De weerstand tegen rafeling zorgt voor een lange levensduur. 

Binnen het contract wordt in deelopdrachten gewerkt aan onder andere winterschade aan het wegdek, wegreconstructies en groot en klein onderhoud.