Zoeken

KWS en Van Hattum en Blankevoort renoveren Koningin Julianabrug Katwijk

KWS Infra Rotterdam en Van Hattum en Blankevoort, vestiging Noord (beide Koninklijke VolkerWessels ondernemingen) hebben de renovatie van de Koningin Julianabrug en de Biltlaan gegund gekregen van opdrachtgever Gemeente Katwijk. In vervolg op de eerder ondertekende bouwteamovereenkomst werd op 7 januari door wethouder Rien Nagtegaal van gemeente Katwijk en Sander Lodder en Marko Bisperink van Van Hattum en Blankevoort symbolisch gestart met de renovatie van de Koningin Julianabrug door het aansnijden van de brug in taartvorm.

Bouwteam KWS 585x315.jpg
Bouwteam KWS 585x315.jpg
Op de foto vlnr: Andre van der Zanden, Jan Kreuger, Sander Lodder, wethouder Rien Nagtegaal, Dick Stekelenburg en Marko Bisperink

Renovatie Koningin Julianabrug

In de loop van dit jaar start de renovatie van de Koningin Julianabrug. De brug over het Uitwateringskanaal dateert uit 1963 en is aan vernieuwing toe. De brug wordt aanzienlijk verfraaid, waardevolle architectuur blijft behouden, de oevers krijgen een flinke kwaliteitsverbetering en er komt een ecologische zone. Er komen twee keer twee rijbanen en er komt een dubbelzijdig fiets- en voetpad aan de oostkant van de brug, dat aansluit op de nieuwe fietspadenstructuur van de Biltlaan. Tussen het fiets- en voetpad komt een ecozone van 3 meter breed. Deze groenstrook vergroot de beeldkwaliteit van de brug en verbindt het groen aan beide kanten van de oevers met elkaar. De groenstrook heeft een ecologische functie en wordt zodanig ingericht dat deze een voedselbron en verbinding vormt voor bijen, vlinders en andere kleine dieren. Ook aan de westkant van de brug komt tussen de Hoorneslaan en de rotonde Industrieweg een voetpad.

Biltlaan

Eind maart dit jaar start de herinrichting van de Biltlaan. Op het traject Biltlaan-Noord (Kruising Hoorneslaan tot aan De Krom) wordt de rotonde op de kruising met Rijnsoever vervangen, komt een vrijliggend fietspad in twee richtingen aan de oostkant en wordt een nieuwe groenstructuur aan de oostzijde aangelegd. Vooruitlopend op deze werkzaamheden heeft Dunea een hoofdwatertransportleiding in de oostelijke berm van de Biltlaan aangelegd.


Op het traject Biltlaan-Zuid - van de rotonde Industrieweg tot aan de kruising Hoorneslaan – wordt het asfalt vervangen en worden de trottoirs en de fietspaden vernieuwd. Verder wordt een aantal maatregelen uitgevoerd om de R-net bussen vanaf eind december 2020 over de Biltlaan te kunnen laten rijden, zoals de aanleg van R-net bushaltes.

Planning

De werkzaamheden worden grotendeels eind 2020 afgerond. De nieuwe dienstregeling van R-net gaat in december 2020 in. De aanleg van de nieuwe groenstrook langs de Biltlaan zal in het voorjaar van 2021 plaatsvinden.