Zoeken

KWS komt met duurzame asfaltoplossing tegen een concurrerende prijs

De huidige prijsstijgingen brengen voor iedereen veel uitdagingen met zich mee. Zo zijn de grondstoffen voor onder andere asfalt een stuk duurder dan voorheen. Maar in tijden van crisis wordt innovatief denken meer dan eens gestimuleerd. Door op een slimme manier asfalt te recyclen komt KWS met duurzame alternatieven voor traditionele asfaltmengsels, maar wel tegen een scherpe prijs.

_DSF9721.jpg

De drijfveer voor deze innovatie is een vraagstuk dat naar voren kwam bij een werk in Eersel. Door de huidige kostenverhogende omstandigheden, is samen met de gemeente Eersel gekeken of de bestekoplossing geoptimaliseerd kon worden. Belangrijk in deze optimalisatie was wel dat deze niets afdoet aan de totale constructie of de levensduur beperkt waardoor het kwalitatief gelijkwaardig is met de voorgeschreven constructie en binnen het beschikbare budget past.

De oplossing

De toepassing gaat uit van een dikkere onderlaag en een dunnere deklaag in combinatie met ons duurzame asfaltmengsel KonwéGreen op de fietspaden en SMA Circulair op de rijbaan. KonwéGreen is een AC11 Surf mengsel met 55% gerecycled materiaal en de Steen Mastiek Asfalt (SMA) is een zwarte deklaag met 50% gerecycled materiaal. Hierdoor zijn er minder nieuwe primaire grondstoffen nodig, dit levert naast een reductie in CO2 ook een flinke reductie in prijs op!

Duurzaam niet direct duurder

Geert Schenkels, bedrijfsleider KWS: "Door het toepassen van deze combinatie blijven we ondanks de forse prijsstijging binnen het budget vanuit bestek en hebben we een duurzame oplossing aangeboden, met een lagere CO2 uitstoot en bovenal een lagere MKI-waarde. Zo hebben we van de nood een deugd gemaakt."

Stappen durven zetten

Door af te wijken van het bestek toont de gemeente Eersel aan dat zij stappen durven te zetten richting een duurzamere circulaire infrastructuur. Ook andere gemeentes en opdrachtgevers hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn. Schenkels: “Vooral omdat de kwaliteit gelijk blijft, het geheel duurzamer wordt en de prijsstijgingen worden tegengegaan.”

Voorbeeldfunctie

In de standaard RAW zijn deze nieuwe mengsels nog niet opgenomen. KWS maakt met deze innovatieve duurzame mengsels de weg vrij voor andere opdrachtgevers en -nemers om in het kader van duurzaamheid ook in SMA asfaltgranulaat toe te passen. Op deze manier kunnen we samen de kosten verlagen én dragen we bij aan een circulaire maatschappij.

In cijfers

KonwéGreen
Gelijkwaardig aan reguliere AC11 Surf
Gevalideerd door het asfaltkwaliteitsloket
45% lagere Mki waarde dan de standaard AC 11 met 30 procent PR
35% CO2 reductie ten opzichte van de standaard AC 11 met 30 PR
15% minder brandstof bij productie.

 

SMA Circulair
Bevat 50% SMA-granulaat
Horizontale recycling
Kwaliteit gelijkwaardig aan standaard SMA
MKI waarde ca 33% lager dan een standaard SMA
C)2 uitstoot ca. 25% minder tov een standaard SMA