Zoeken

KWS maakt circulaire beloftes waar op de N201

Op een gedeelte van de N201, bij Vinkeveen, is groot (asfalt)onderhoud uitgevoerd. Dit is het eerste project dat bouwteam verhardingen West samen met de Provincie Utrecht uitvoert. Hier heeft KWS Infra Amsterdam-Utrecht in een korte periode al een aantal mooie circulaire initiatieven toegepast.

20200820 N201 Vinkeveen 025-029.jpg

Zo maken we onder andere gebruik van een rupskraan en asfaltspreidmachine voorzien van een NoNOx-filter. Deze filters zijn ontwikkeld door VolkerWessels en worden toegepast om de stikstofuitstoot van materieel tijdens de realisatiefase van een project tot wel 99% te verlagen. Het stikstoffilter kan worden aangesloten op de motoren van materieel zoals graafmachines en asfaltspreidmachines. Het filter is zowel beschikbaar voor stilstaand als mobiel materieel.

Naast het materieel met NoNOx-filters maken we gebruik van een hybride wals, zijn alle machines euro 6 of stage V en draait al het materieel op HVO100 brandstof. Dit levert een CO₂-reductie op van 89%. Ook kijken wij in het project continu hoe we kleine verbeteringen door kunnen voeren. Zo wordt ons eten elektrisch bezorgd, is het kleine gereedschap elektrisch en maken we gebruik van een elektrische wagen voor het plaatsen van de verkeersmaatregelen.

De N201 is een mooi project voor KWS vanwege de duurzame toepassingen, maar de teamprestatie maakt het nog specialer. Samen met collega's van dochteronderneming Gebr. van Kessel is twee weken lang gewerkt in twee shifts, van s ’ochtends vroeg tot s ’avonds laat. In combinatie met de hoge temperaturen die we in de afgelopen weken hadden, was dit voor onze collega’s een extra bijzondere klus. Volgens de wensen en eisen van de provincie zijn de werkzaamheden zo schoon mogelijk uitgevoerd met zo min mogelijk hinder voor het verkeer en de omgeving. Zo heeft KWS ervoor gezorgd dat Vinkeveen bereikbaar bleef en is sluipverkeer zoveel als mogelijk voorkomen. Het project is één dag eerder dan gepland opgeleverd op 23 augustus.