Zoeken

KWS ontwikkelt 360 graden beleving herinrichting de Laat-west

Samen met Wilfred Veul (DA), Michel Mol (Miss Central) en Pim de Ridder (bewonersvereniging Hart van Alkmaar) onthult wethouder Pieter Dijkman vandaag de Virtual Reality zuil. De zuil geeft een 360 graden beleving waarmee ondernemers, bewoners en bezoekers zelf kunnen ervaren hoe de nieuwe Laat-west er straks uit komt te zien. KWS Infra Amsterdam-Utrecht ontwikkelde deze beleving speciaal voor het project ‘Herinrichting de Laat-west’.

Enscape_2022-02-21-14-45-27_07b Elhorst Subway.png
LOW-Stadswerk072-InfocenterLaatWest-79.jpg

Naast de zuil opent de wethouder het informatiepand aan de Laat 140 in Alkmaar. Hier zijn ook materialen te zien die bij de herinrichting worden toepast.

Nu al de nieuwe Laat-west beleven

Gemeente Alkmaar is de eerste in Nederland die een virtual reality zuil inzet om de toekomstige situatie van een herinrichting te laten zien. Wethouder Pieter Dijkman: “Het is mooi dat geïnteresseerden met de zuil nu al kunnen ervaren hoe de nieuwe Laat-west er straks uit komt te zien. We zijn ons ervan bewust dat de werkzaamheden overlast veroorzaken. Laten we tijdens de werkzaamheden af en toe nog eens door deze bril kijken en zo samen de stip op de horizon houden.

Enscape_2022-02-21-14-45-27_07b Elhorst Subway.png

Klimaatadaptief ontwerp

Met de herinrichting van de Laat-west wil de gemeente Alkmaar het centrum aantrekkelijk maken om te wonen, werken, winkelen en te verblijven. KWS werkte samen met opdrachtgever Stadswerk072 in een bouwteam aan het technische ontwerp voor de herinrichting. Belangrijke speerpunten binnen het ontwerp zijn onder andere een groene uitstraling, minder hittestress en het verbeteren van de waterhuishouding.

Werkzaamheden

In maart 2022 start KWS met de herinrichting van de nieuwe Laat-west. Met de inrichting wordt rekening gehouden met hittestress en het afvoeren van water. Zo passen we onder andere de Ridderstraat aan, vervangen het riool, verbeteren de grond van de plantvakken, sluiten het hemelwater aan op de Oudegracht, brengen de bestrating en elementen rondom de plantvakken van natuursteen aan en plant Stadswerk072 nieuwe bomen en ander groen. De planning is dat de herinrichting van de Laat-west in november 2022 wordt afgerond.