Zoeken

KWS past 40% gerecycled asfalt toe in SMA voor gemeente Sliedrecht

In Sliedrecht ligt sinds afgelopen weekend een 450 meter lange, duurzame asfaltlaag op de Baanhoek Molendijk. Het asfaltmengsel SMA (steen- of splitmastiekasfalt) is toegepast met gebruik van 40% gerecycled asfalt. Een bijzonder mengsel, want vanwege de specifieke eisen aan SMA is het niet zo eenvoudig om gerecycled asfalt toe te passen. Voor de gemeente Sliedrecht een primeur: niet eerder werd zo’n duurzaam asfaltmengsel toegepast.

Sliedrecht 1 - bewerkt.jpg

CO₂-besparing en minder nieuwe grondstoffen nodig

Het duurzame asfaltmengsel wordt geproduceerd in de asfaltcentrale APH in Hoogblokland. Door 40% gerecycled asfalt in SMA toe te passen, bespaart KWS tijdens de productie van het asfaltmengsel 15% op de CO₂-uitstoot ten opzichte van regulier SMA zonder recycling. Ook is 40% minder nieuwe grondstoffen nodig. Vanwege de specifieke eisen aan zowel de samenstelling als de korrelverdeling voor het SMA-mengsel was het tot voor kort lastig om asfaltgranulaat toe te passen. Door onder andere de oude SMA-deklaag apart te frezen en op te slaan kan het SMA nu hoogwaardig worden gerecycled. Deze horizontale recycling vraagt echter niet alleen aanpassingen in de werkzaamheden, maar ook in de logistiek en asfaltproductie.

Sliedrecht 1 - bewerkt.jpg

KWS is blij met opdrachtgevers als de gemeente Sliedrecht die samen willen verduurzamen. Pieter Ahsman, directeur van de vestiging Rotterdam-Zwijndrecht zegt hierover: “Verduurzaming betekent doen. Ons team is samen met de gemeente Sliedrecht op zoek gegaan naar de juiste duurzame innovatie. Met de toepassing van SMA komen we als KWS weer een stap dichterbij onze duurzaamheidsmissie: 100% circulaire infrastructuur in 2040.”