Zoeken

KWS start aan de kadeversterking van het Hazepad in Pijnacker-Nootdorp

Om het omliggende land te beschermen tegen wateroverlast is een versterking van de kade nodig langs het Hazepad in Pijnacker-Nootdorp. Sinds de droogte van 2019 is deze niet meer stabiel en stevig genoeg. In een bouwteamsamenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Pijnacker-Nootdorp start KWS vandaag met de werkzaamheden om de kade toekomstbestendig te maken. 

IMG_20200513_152241_3.jpg

De werkzaamheden

Voorafgaand aan de uitvoerende werkzaamheden, is een geologisch-, flora- en faunaonderzoek gedaan, omdat de werkzaamheden in een bosrijke omgeving plaatsvinden. Voor de uitvoering wordt een tijdelijke bouwweg van 1,8 kilometer aangelegd met rijplaten. Voor de bescherming van de waterleiding die door het gebied loopt, wordt een noodbrug aangelegd.

 

In het project wordt een houten damwand aangebracht en met 18.000 ton klei wordt de versterking van de kade gerealiseerd. Deze hoeveelheid klei wordt niet in één keer aangebracht, maar in zes lagen met de benodigde rusttijden. Om de waterspanning uit de dijk te krijgen, is het belangrijk om dit in fases te doen. Op die manier kan de klei ‘inklinken’ voordat KWS met de volgende laag wordt begint.

 

Verder creëren we een tijdelijk schelpenpad en de kade wordt ingezaaid. Zodra de tijdelijke bouwweg is verwijderd, zal ook dit gedeelte worden ingezaaid. De kadeversterking duurt tot eind 2021.

Maatregelen voor de omgeving

Het project is te volgen via de KWS App. Zoek op ‘Hazepad Pijnacker Kadeverbetering’ en blijf op de hoogte van de vorderingen in het project. In de app is tevens meer informatie te vinden over omleidingen voor onder meer fietsers, voetgangers en ruiters.