Zoeken

KWS zomer 2022 aan de slag met groot onderhoud aan Galecopperbrug

Deze zomer starten de werkzaamheden voor het project ‘Tuivervanging Galecopperbrug Zuid’. Hierbij wordt gewerkt aan de Zuidbrug (richting Arnhem) van de Galecopperbrug. De Galecopperbrug is een zogeheten tuibrug, waarbij de brug met stalen kabels (tuien) hangt aan grote pijlers (pylonen). KWS is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het versterken van de pylonen en het vervangen van de tuien, inclusief het conserveren van de pylonen en alle bijkomende verkeersmaatregelen.

luchtfoto_A12Galecopperbrug_mei2019_MoniekMulder_iov_Rijkswaterstaat2.jpeg
luchtfoto_A12Galecopperbrug_mei2019_MoniekMulder_iov_Rijkswaterstaat2.jpeg

Werkzaamheden

De tuien op de Zuidbrug naderen het einde van hun levensduur en worden vervangen om de brug ook in de toekomst veilig te houden. Daarnaast werken we aan de versterking van de 35 meter hoge pylonen. Dit doen we samen met onze specialistische partners Freyssinet, CT de Boer en Feijenoord. Ook worden er nieuwe opleggingen geplaatst én worden de binnen- en buitenzijde van de pylonen verstevigd. Daarnaast plaatsen we nieuwe verankeringen onder het brugdek, komt er een nieuwe kop op de pylonen en worden de pylonen geconserveerd.

 

In totaal vervangen we ruim zeventig kilometer aan stalen strengen en plaatsen we vier nieuwe ankerblokken ter grootte van een bestelbus. Naar verwachting leveren we het project begin 2024 op.

Technisch hoogstandje

Het vervangen van de tuien op een brug terwijl het verkeer gewoon doorrijdt, is een technisch hoogstandje dat maar een enkele keer eerder op de wereld is uitgevoerd. Tijdens het doorhalen van de strengen wordt het verkeer er wel tijdelijk afgehaald. Om de werkzaamheden beheerst uit te kunnen voeren, monitoren we de brug en de pylonen continue met realtime metingen.

Doorstroom waarborgen

De Galecopperbrug is de op één na drukste verkeersbrug van Nederland. Om de doorstroom van het verkeer zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, bouwen we een werkterrein op de brug.

 

De overlast vindt voornamelijk plaats in de rijrichting van Arnhem (Knooppunt Lunetten). Het verkeer richting Den Haag (Knooppunt Oudenrijn) kan tijdens alle werkzaamheden door blijven rijden.

 

Meer informatie? Lees het op www.galecopperbrug.nl.