Zoeken

Lage temperatuur asfalt (LTA) KonwéCO2 nu met recyclingpercentage van 100%

Eerste proefvak aangelegd   In Spijk is een proefvak aangelegd met een nieuwe variant van het asfaltmengsel KonwéCO2, geproduceerd bij een lage temperatuur van ca. 90˚C én nu voor het eerst met een recyclingpercentage van 100%. Deze ‘groene’ combinatie maakt dit asfaltmengsel uniek in de asfaltmarkt.

evt Publicatie KonweCo2 Lingewaal (11)_verkleind.jpg

KonwéCO2, dat voldoet als onder- en tussenlaag voor de categorieën A t/m C, werd afgelopen jaar voor het eerst toegepast met het zeer hoge recyclingpercentage van 85%. Het nieuwe proefvak op de Zuiderlingdijk moet uitwijzen of deze circulaire en energiebesparende formule ook sterk genoeg is met een recyclingpercentage van 100% in combinatie met de lage productietemperatuur van 90 graden. Vanuit de asfaltcentrale in Hoogblokland wordt het proefvak, dat opengesteld is voor verkeer, uiteraard nauwlettend in de gaten gehouden. Deze variant van KonwéCO2 is aangelegd zonder een beschermende slijtlaag. Eventuele schadeverschijnselen, zoals rafeling, kunnen zo meteen worden geconstateerd.

Voor de realisatie van beide varianten van KonwéCO2 ontwikkelden Gebr. Van Kessel en KWS in de asfaltcentrale in Hoogblokland een compleet nieuwe techniek. Hiervoor waren aanpassingen aan de asfaltinstallatie noodzakelijk. Bij KonwéCO2 wordt een plantaardig verjongingsmiddel toegevoegd om de eigenschappen van het bitumen (de lijm in het asfaltmengsel) weer op niveau te krijgen van nieuwe bitumen. Het ‘groene’ mengsel levert een hoge reductie van de CO2-emissie ten opzichte van een vergelijkbaar reguliere asfaltsoort.