Zoeken

Doorgroeien binnen KWS

Als 16-jarige na zijn VMBO-T diploma begonnen als leerling grondwerker bij KWS Infra Zwijndrecht. Nu, 21 jaar later, is Raymond Klootwijk uitvoerder. Na 12 jaar grondwerker, promoveerde hij tot voorman, daarna liep hij nog een tijdje mee in de milieuwereld binnen KWS en op het moment is hij uitvoerder bij KWS Infra Zwijndrecht. Een interview over zijn bijzondere loopbaan bij KWS en zijn werk als uitvoerder.

IMG_5377.JPG

“Als uitvoerder ben ik verantwoordelijk voor het realiseren van een project. Daar zit van alles bij: van planning tot het laatste stukje opleveren. Ik probeer altijd rond half 7 in de keet te zijn en dan drink ik even koffie met collega’s. Om half 10 doen we een korte ‘daily stand’ (als onderdeel van het eigen LEAN-verbeterprogramma van KWS: Samen Slimmer Bouwen) waarin we bespreken waar we mee bezig zijn, wat we gaan doen en wat beter kan, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. De daily stand zorgt ervoor dat dingen niet zo snel langs elkaar heen lopen. Daarna gaan we weer aan de slag en meestal zijn we rond vier uur klaar.”

IMG_1770.JPG

Skills

Als uitvoerder moet je zowel praktisch als tactisch kunnen denken. Raymond vervolgt: “Je moet eigenlijk verschillende petjes op kunnen zetten en je moet flexibel zijn. Vandaag zeggen we A, morgen zeggen we B en overmorgen zijn we C aan het doen.”

 

Dat gaat vast niet altijd vanzelf? “Klopt, in het begin heb ik daar ook een beetje moeite mee gehad, maar dan zei mijn projectleider: “Hey, je hebt het geregeld, meer kan je niet doen. En als het misgaat, dan zien we het wel en gaan we het weer oplossen.” Daar heb ik heel veel van geleerd. En het is ook wel mijn kracht dat ik de andere kant heb meegemaakt, als grondwerker. Ik weet hoe die gasten erin staan. Dat is ideaal.”

21 jaar bij KWS

“Ik vind KWS een heel sociaal bedrijf. Iedereen is gelijk en ik kan altijd bij iedereen mezelf zijn. Ook gaan we mee met de tijd, innovatie en veiligheid staan voorop. We hebben op veiligheidsgebied hele grote stappen gemaakt, ik denk dat we dat goed doen.”

Raymond werkt nu op de Container Exchange Route (CER) op de Maasvlakte. “De komende tijd houden mijn team en ik ons bezig met riolen aanleggen, mantelbuizen aanbrengen, cunetten uitgraven, schraalbeton erin aanbrengen en daar bovenop het asfalt draaien. Een groot project om trots op te zijn!”