Zoeken

Meer parkeerplekken voor minder geld

Samen kom je verder. Als er één project is waar dat voor opgaat, is het wel het nieuwe parkeerterrein voor de Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede in Roosendaal. Bij haar begraafplaats Zegestede wilde de SCBZZ graag een betere aanrijroute en meer parkeerplaatsen. Met het ontwerp van hun vaste landschapsarchitect in de hand, vroeg de stichting aan KWS Infra Roosendaal-Sas van Gent een kostenopgave. Ontwerper Dennis Witte en calculator Peter van Dijk dachten echter dat met een ander ontwerp de wensen van de stichting effectiever én goedkoper gerealiseerd konden worden.

IMG_3989.JPG
DJI_0020.JPG

Budget

“Vanaf dat moment zijn we eigenlijk als een soort bouwteam aan de slag gegaan,” vertelt Dennis. “Samen met de klant hebben we het oorspronkelijke ontwerp tegen het licht gehouden, wensen in beeld gebracht en alternatieve ontwerpen bedacht.” Het voorkeursalternatief werd gecalculeerd door KWS. Dennis: “Ook de kosten voor het realiseren van het oorspronkelijke ontwerp rekenden we uit. Zo werd het verschil goed zichtbaar.”

Gastvrij asfalteren

Het resultaat: méér groen, meer parkeerplaatsen, betere verkeersafwikkeling, onderhoudsvriendelijker en een kostenbesparing van 20%. Ook de SCBZZ kijkt positief terug op het proces. Jan van Kruiningen, facilitair manager: “Niet alleen de kostenbesparing, maar zeker ook de aanpak van het project heeft ons doen kiezen voor KWS. Het aanleggen van een nieuw parkeerterrein en aanrijroute bij een crematorium en begraafplaats vergt een andere benadering  van een aannemer dan het aanleggen van een stuk snelweg. Ik was daarom blij verrast door het initiatief van KWS om een overleg te introduceren over “gastvrij asfalteren”, waarin juist de beleving van onze gasten centraal staat. Complimenten!” 

IMG_3989.JPG

Werken bij KWS

Ik ben

CALCULATOR

en

MAAK HET WERK IN MIJN HOOFD

 

Peter van Dijk werkte als calculator aan dit project. “Doordat de stichting ervoor open stond om hun oorspronkelijke ontwerp los te laten, konden we veel meer voor ze betekenen dan alleen het aanleggen. Door een andere constructie te adviseren dan een klassieke terreinopbouw, boden wij hen een veel goedkoper alternatief.” Als calculator moet je niet alleen de prijzen kennen, maar ook de techniek. Peter: “In je hoofd heb je het werk al een keer helemaal gemaakt. Materialen, materieel, de planning. Als calculator zie je de kansen en de risico’s.” Het mooiste van calculator zijn? “Werken aannemen, dat geeft echt een boost!”