Zoeken

Terreininrichting aan het Jaarbeursplein in hartje Utrecht

VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw (samen de bouwcombinatie Jaarbeursplein) hebben de complete ondergrondse parkeergarage Croeselaan van het Jaarbeursplein inclusief de terreininrichting gerealiseerd. In opdracht van de bouwcombinatie verzorgde Van Kessel Sport en Cultuurtechniek deze terreininrichting. Het plein kreeg een nieuwe uitstraling met een diversiteit aan verhardingsmaterialen. Tevens zijn nieuwe trappen, tribune-elementen, waterelementen, beplanting en fietspaden gerealiseerd. Projectleider Johnny Blommers was sinds begin 2017 betrokken bij dit project. 

IMG_3539.JPG
van Kessel.png

Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van Johnny zodra hij begint te vertellen. “Ik was al eerder betrokken bij terreininrichting-projecten maar het Jaarbeursplein was toch wel even iets anders. Bij dit project stond doorstroming voorop. Het plein ligt immers in hartje Utrecht tussen het Centraal Station, het Beatrixtheater en de Jaarbeurs. Dagelijks passeert hier een massa aan forenzen en bezoekers Jaarbeurs. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt”, zegt Johnny. “Steeds weer moest een tijdelijke voetgangersroute van 10 meter breed worden aangelegd. Door deze breedte-eis liep de route ook vaak door ons werkvak. Dan moet je extra goed nadenken over zaken als veiligheid”, vertelt Johnny.

IMG_3539.JPG

Johnny werkte twee dagen per week op locatie om de kwaliteit te bewaken en om de samenwerking met opdrachtgever, de architect en alle bouwers te optimaliseren. “Op dit project vormden wij met onze bouwcollega’s één team waardoor we veel slimmer en sneller konden werken. Ik ben dan ook van mening dat wij nog veel leren kunnen van de bouw en de bouw van ons”, aldus Johnny. “In bepaalde processen zijn zij veel verder dan wij en vice versa.”

Ook met de architect was de samenwerking prettig. “De architect had een duidelijke visie en het was een mooie uitdaging om de juiste materialen bij zijn ontwerp te selecteren”, vertelt Johnny. De keuze voor natuursteen voor het ‘schotse tapijt’ van het plein bracht wel weer een nieuwe uitdaging met zich mee. “Bij natuursteen(leisteen) heb je te maken met maatafwijkingen en reliëf-verschillen. Bij het eindresultaat mag de toplaag echter nauwelijks in hoogte verschillen. Daardoor moet je heel kritisch blijven controleren”, aldus Johnny.

 

Voor het Jaarbeursplein ontving Van Kessel Sport en Cultuurtechniek twee tienen van de bouwcombinatie voor deskundigheid en het eindproduct zelf. Gemeente Utrecht deelde ook nog eens drie tienen uit voor het omgevingsmanagement, de bereikbaarheid en de minimale overlast. Johnny sluit af: “Voor een projectleider is dit er eentje voor in de boeken, wat ben ik trots!”