Zoeken

Meer grip met PIM, Wegverharding op basis van data

Wat is PIM? PIM is het Pavement Information Modelling-softwareprogramma (PIM) van KWS. Het is een portaal waar we technische gegevens en planningen van alle fases in het wegenbouwproces in vast kunnen leggen. Zo krijgen we een strakkere regie over het proces, de kwaliteit en het projectresultaat.

DSC_0159.jpg

PIM beslaat de volledige verhardingsopbouw, van aanvulling tot en met de deklaag van de asfaltverharding. Naast de technische kwaliteit gaat het in PIM ook om de procesbeheersing zelf. Met PIM krijgen onze opdrachtgevers meer inzicht in het wegverhardingsproces en is deze waardevolle data gewaarborgd voor de toekomst. Zo weet men over 10 of 20 jaar, wanneer de weg opnieuw wordt aangepakt, welke bouwstoffen er zijn gebruikt. Vanwege deze data verzameling is PIM ook een goede basis voor het materialenpaspoort.

Van inkoop tot oplevering

Met PIM ondersteunen we het hele proces vanaf de inkoop en aanvoer van bouwstoffen, via productie tot en met de verwerking en oplevering van de wegverharding. PIM borgt dat controles en keuringsplannen tijdig en volledig worden uitgevoerd, er deugdelijke rapportages worden opgesteld en we te allen tijden weten wat waar op enig moment is toegepast en hoe het daar is gekomen. Het programma maakt het mogelijk de productieplanning van asfaltcentrales te borgen en de inkoop en aanvoer van bouw- en grondstoffen beter in te plannen.

Door het gebruik van PIM is er minder kans op faalkosten en is de kwaliteit van de productie en de uitvoering een stuk hoger. Daarnaast werkt iedereen op dezelfde manier en hebben wij inzicht in de status van onderzoek en het proces.

Alex van de Wall, Hoofd Onderhoud & Asfalt Wegen

PIMplaat.pdf.png

Kwaliteit en proces beheersen

Door het gebruik van PIM kan KWS aantoonbaar zowel de kwaliteit als het proces beheersen. PIM is een online applicatie en kan ook worden benaderd met de PIM- app. Wegens dit alles is PIM goed te koppelen aan andere informatiesystemen. PIM gebruiken we binnen KWS heel divers. Zo zetten we in de tenderfase in het systeem welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden, kan er via het PIM- account asfalt besteld worden bij bijna alle Nederlandse asfaltcentrales, worden er berekeningen gemaakt over de juiste asfaltmengsels en gebruiken we het om kwaliteitskeuringen uit te voeren.

PIM is mede geïnitieerd door KWS en met zeven andere bouwbedrijven – Ballast Nedam, BAM, Boskalis, Dura Vermeer, Heijmans, KWS, Strukton, Van Gelder - en IT-partner Ilionx gerealiseerd.