Zoeken

Nieuw asfalt combineert lage CO2-uitstoot en hoog recyclingpercentage (85%)

Eerste toepassing bij parkeerterrein sportcomplex Schiedam   Gebr. Van Kessel en KWS komen vanuit de asfaltcentrale van Gebr. Van Kessel in Hoogblokland (APH) met een nieuw duurzaam asfaltmengsel. Dit mengsel wordt geproduceerd bij een lage temperatuur van circa 90˚C én beschikt over een zeer hoog recyclingpercentage van maar liefst 85%. Deze ‘groene’ combinatie maakt dit mengsel uniek in de asfaltmarkt. Met deze nieuwe formule zetten Gebr. Van Kessel en KWS wederom een innoverende stap op het gebied van milieu, hergebruik en duurzaamheid.

Foto 3 - Gebr Van Kessel Schiedam aanleg asfalt.jpg

De trend van ‘Lage Temperatuur Asfalt’ met minder CO2-uitstoot houdt de asfaltwereld al jaren bezig. Zo zijn asfaltmengsels geproduceerd die veel minder energie vereisen dan de traditionele asfaltmengsels, bij temperaturen van circa 160 en 180 ˚C. Ook Gebr. Van Kessel en KWS ontwikkelen, testen en produceren regelmatig Lage Temperatuur Asfalt-soorten. Deze leveren gemiddeld een reductie op de CO2-emissies van 30 tot 40%. Bij de productie wordt binnen de asfaltcentrale in Hoogblokland ook steeds vaker gebruik gemaakt van een speciale techniek van schuimbitumen.

Voor de realisatie van het nieuwe mengsel ontwikkelden KWS en Gebr. Van Kessel, beide Koninklijke VolkerWessels ondernemingen, een compleet nieuwe techniek. Hiervoor waren aanpassingen aan de asfaltinstallatie noodzakelijk. Bij het nieuwe mengsel wordt een plantaardig verjongingsmiddel toegevoegd om de eigenschappen van het bitumen (de lijm in het asfaltmengsel) weer op niveau te krijgen van nieuwe bitumen. Het mengsel levert een extreem hoge reductie van de CO2-emissie van maar liefst 67% ten opzichte van een vergelijkbaar reguliere asfaltsoort en is verkrijgbaar in twee varianten, grof en fijn.

Eerste toepassing in Schiedam door Gebr. Van Kessel

Het asfalt is uitvoerig getest, mede door middel van een aantal proefvakken op eigen terrein. In samenwerking met de gemeente Schiedam wordt het asfaltmengsel vandaag voor de eerste keer door Gebr. Van Kessel in de praktijk toegepast op een parkeerterrein van sportcomplex Thurlede. De gemeente Schiedam zocht voor het terrein naar de meest groene oplossing die mogelijk was; Lage Temperatuur Asfalt met hoge recycling.

Foto 1

Het nieuwe, duurzame LTA-asfalt wordt vandaag door Gebr. Van Kessel aangebracht op het parkeerterrein van sportcomplex Thurlede.

 

Foto 2

Luchtfoto van de asfaltcentrale van Gebr. Van Kessel in Hoogblokland met op de achtergrond de proefvakken van het LTA-asfalt op de uitweg

 

Foto 3

Het asfalttransport staat met een vracht van het nieuwe, duurzame LTA-asfalt klaar voor vertrek naar het project in Schiedam