Zoeken

KWS past NoNox-filter toe op mobiel bouwmaterieel

Om de stikstofproblematiek een halt toe te roepen, ontwikkelde VolkerWessels het NoNox-filter. Deze duurzame technologie, die het stikstofprobleem al tijdens de realisatiefase aanpakt, reduceert de stikstofuitstoot van zowel stilstaand, als mobiel materieel tot 99%. KWS heeft het filter inmiddels op verschillende voertuigen toegepast bij verschillende projecten. Zo maakt KWS Infra Amsterdam-Utrecht gebruik van een rupskraan voorzien van een NoNOx-filter en heeft KWS Infra Rotterdam-Zwijndrecht een spreidmachine met het filter.

Asfaltset NoNox filter 3.jpg

Plug and play

De werking en prestaties van de technologie zijn door een geaccrediteerde luchtmeetdienst, conform NEN- en ISO-normen, gevalideerd. Het stikstoffilter zit met een vaste opbouw aan het materieel vast en kan door middel van een 'plug and play'-systeem ook aangesloten worden op alle andere type machines en motoren. Het filter start en stopt bij het starten van de motor en na het aansluiten zorgen de uitlaatgassen dat de NoNOx opwarmt, waarna deze automatisch begint met het reduceren van de schadelijke emissie.  

 

Het mobiele NoNox-filter is er in twee varianten. De NoNOx 500, deze is bedoeld voor motoren met een vermogen tot 500 kW, zoals boorstellingen en heimachines. Daarnaast is er de NoNox 150, deze kleinere variant is ontwikkeld voor mobiel materieel, zoals graafmachines, asfaltspreiders en shovels.

Duurzaamheidsmissie

De filters dragen bij aan het realiseren van onze duurzaamheidsmissie: 100% circulaire infrastructuur in 2040 en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit. Ze maken het onder andere mogelijk om bouwprojecten in de buurt van beschermde Natura2000 gebieden te kunnen blijven uitvoeren.