Zoeken

Onderweg naar de INDEX Award-finale met de PlasticRoad

Op 1 september is het zover: de uitreiking van de INDEX Award 2017. “Design to improve life” is de slogan van deze grootste wereldwijde design award. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat het KWS-concept de PlasticRoad finalist is. Bedenkers Simon Jorritsma en Anne Koudstaal reizen volgende week naar Helsingør af voor de uitreiking.

15832_totaal_shot.jpg

Waarom de PlasticRoad een positieve bijdrage zal leveren aan levenskwaliteit

Even een paar cijfers op een rij:

  • 8 miljard kilo plastic verdwijnt ieder jaar in onze oceanen volgens schattingen
  • 54% van het plastic afval wordt nog altijd in afvalhopen gedumpt of verbrand
  • nog maar 14% van het plastic afval wordt op dit moment gerecycled

Door middel van de PlasticRoad-toepassing brengen we afval weer terug in de keten. Hiermee reduceren we de CO₂-impact van de aanleg van een weg. Doordat we gerecycled plastic een tweede leven te geven in een hoogwaardige toepassing sluit dit goed aan bij de cradle-to-cradle filosofie. Maar dat geldt niet alleen voor het plastic afval, ook voor de PlasticRoad-elementen zelf. Deze kunnen straks gerecycled worden tot nieuwe elementen en daarmee worden hergebruikt. Bovendien is het maken, transporteren en aanleggen van een PlasticRoad duurzamer dan een traditionele weg, omdat:

  • voor de PlasticRoad is 80% minder transport nodig dan bij een traditionele weg
  • de PlasticRoad is 4x zo licht als traditioneel asfalt – wat de transportkosten en de uitstoot ervan vermindert
  • de kosten van de PlasticRoad zijn 50% lager dan bij een vervanging van een traditionele buitenruimte op de huidige manier

En bovenal: er is 40 miljoen kilometer aan weg in de hele wereld. Het potentieel van het hergebruiken van plastic in wegen is enorm. Daarom werken we met onze PlasticRoad-partners Wavin en Total heel hard aan de realisatie van de eerste pilot. Deze staat gepland voor eind dit jaar in de vorm van een fietspad. Over de locatie van de eerste pilot hopen we binnenkort meer naar buiten te kunnen brengen.

 

Nu eerst op weg naar Helsingør voor de INDEX Award!

 

Volg PlasticRoad op Twitter of Facebook voor updates over de award! Of volg onze KWS social media-accounts.