Zoeken

Ook dit is VolkerWessels vlog #31: Windturbines Pottendijk

Iets ten noordoosten van Emmen, tussen Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum, krijgt de energietransitie vorm. Door Shell wordt hier sinds eind vorig jaar gewerkt aan Energiepark Pottendijk: 90.000 zonnepanelen en 14 windturbines, die samen jaarlijks 170 GWh aan groene stroom gaan opwekken. VolkerWind heeft de opdracht ontvangen voor het ontwerp en de realisatie van de Balance of Plant voor het windpark.

Energiepark Pottendijk 2.jpg

VolkerWind is een samenwerking tussen VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum & Blankevoort, Visser & Smit Hanab en KWS. Met deze samenwerking zijn alle benodigde disciplines ondergebracht onder één dak, zijn de lijnen kort en is de gedeelde expertise groot. De Balance of Plant waar VolkerWind voor verantwoordelijk is bestaat uit (tijdelijke) bouwwegen, kraanopstelplaatsen, de volledige (park)bekabeling, een inkoopstation en de fundaties ten behoeve van de windturbines.

Door de stevige ondergrond is het niet nodig de fundering op palen te bouwen, maar wordt deze direct op de zandgrond gebouwd. ‘Op staal’ in jargon, een unicum in Nederland. Zodra de Balance op Plant gereed is worden de 14 windturbines (ashoogte 84 meter, tiphoogte 149,5 meter) en de zonnepanelen geplaatst. In deze 31e vlog vertellen Martijn Winters van VolkerWind en Ernst de Wiljes van Shell je er meer over.