Zoeken

Paddentunnels voor veilige oversteek Leemringweg, Flevoland

Afgelopen vrijdag 26 juni is de Leemringweg geopend voor het verkeer. In de periode van 16 maart tot en met 26 juni heeft KWS Infra Zwolle, in opdracht van de provincie Flevoland, groot onderhoud gepleegd aan de Leemringweg tussen Marknesse en Kraggenburg. Bij dit onderhoud is rekening gehouden met de veiligheid voor mens én dier, onder meer met paddentunnels.

Paddentunnels Leemringweg 5.jpg

Veilige paddentrek

Op de Leemringweg vindt jaarlijks in het voorjaar de paddentrek plaats. Om dit te faciliteren zijn op vier locaties paddentunnels door de hoofdrijbaan en het fietspad aangebracht. De locaties van de tunnels zijn door Natuurmonumenten aangewezen. Om de padden (en andere dieren) naar de tunnels te geleiden, is daarnaast 1500 meter aan geleidewandjes in de slootkanten aangebracht. Op deze manier kunnen de dieren veilig oversteken.

Veiligheid voor de weggebruiker

De veiligheid voor de mens is aangepakt door een wegverbreding van 6,50 meter naar 7,30 meter. De extra ruimte is gebruikt om ribbelstroken en glasbollen aan te brengen. Dit verhoogt de veiligheid voor de weggebruiker. Verder is de deklaag van het asfalt, en op verschillende plekken tevens de onderlaag, vervangen. Ook de leuning op de brug over de Enservaart is vervangen voor een leuning met een zogenaamde voertuigkerende werking.