Zoeken

KWS past SMA-deklaag met 50% gerecycled asfalt toe in provincie Flevoland

Afgelopen week bracht KWS Infra Zwolle ons innovatieve SMA Circulair (steen- of splitmastiekasfalt) met 50% gerecycled SMA aan op de N331 Vollenhoverweg. Opdrachtgever provincie Flevoland werkt graag mee aan deze duurzame pilot over een lengte van circa 500 meter. Door het toepassen van 50% gerecycled SMA realiseert KWS een CO₂-reductie van 25% en een 35% lagere MKI-waarde (milieukostenindicator). Daarnaast gebruiken we 50% minder nieuwe grondstoffen voor de productie van het asfalt. Een mooie stap richting 100% circulaire infrastructuur. Bekijk de video voor beelden van de aanleg en interviews met de betrokkenen van de provincie en KWS. 

SMA Flevoland 1.JPG

Het asfaltmengsel voor dit project is ontwikkeld bij Koud Asfalt Staphorst. Met deze eigen asfaltcentrale van KWS is het mogelijk om dit soort innovaties succesvol neer te zetten. Als duurzame bouwer is KWS blij met opdrachtgevers zoals de provincie Flevoland. “Een innovatie kan alleen succesvol worden als opdrachtgevers mee durven en willen werken in de vorm van bijvoorbeeld een pilot op hun wegennet. Vanuit de bestaande samenwerking vonden de provincie Flevoland en KWS elkaar om deze innovatie in de praktijk te testen. Zo werken we samen aan verduurzaming van de Nederlandse infrastructuur”, aldus bedrijfsleider Bert van Loo van KWS Infra Zwolle.

Primeur voor de provincie Flevoland

Tot nu toe maakt de provincie Flevoland bij de aanleg van wegen vooral in onder- en tussenlagen gebruik van gerecyclede materialen. Een deklaag met 50% gerecycled asfalt is nog nooit eerder in de provincie toegepast. Het pilotproject is dan ook een primeur in Flevoland.


Het wegvak Vollenhoverweg tussen de rotonde Steenwijkerweg en rotonde Oosterringweg bleek eerder toe aan onderhoud dan gepland. De lengte van dit traject is circa 500 meter en daardoor geschikt voor de pilot. Redenen voor de provincie om het onderhoud van dit deel van de weg naar voren te halen en mee te doen aan de pilot. Jacob Wolf, adviseur duurzaamheid bij de provincie Flevoland “De provincie Flevoland stimuleert graag dit innovatieve pilotproject van KWS zodat marktpartijen de mogelijkheid krijgen om ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de praktijk te kunnen testen.”

Geen eindstation

Deze test met SMA met 50% gerecycled asfalt is nu op een aantal plekken in Nederland uitgevoerd. Door deze wegvakken de komende jaren goed te monitoren, kunnen we als KWS onze asfaltinnovaties doorontwikkelen. Het hier toegepaste mengsel is voor KWS dan ook zeker geen eindstation, maar een stap richting volledig circulair werken. Zo staat een biobased SMA-variant in de steigers waar helemaal geen nieuwe grondstoffen meer in gebruikt worden. Dit alles draagt bij aan onze ambitie voor 2040: 100% circulaire infrastructuur en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit.