Zoeken

Stalen Boogbrug Vianen zondagavond succesvol verwijderd

Gisteren was het dan zover! De boogbrug bij Vianen, ook wel 'de IJzeren Dame' genoemd, werd onder grote belangstelling verwijderd. De werkzaamheden begonnen vroeg in de ochtend en duurden uiteindelijk tot 1:00 uur ’s-nachts. 

DJI_0547.jpg

Een groot compliment aan onze KWS-collega’s. In de aannemerscombinatie KWS, VES (beide onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur) en DDM hebben zij met een groot team een geweldige prestatie geleverd.

De verwijdering verliep veilig en beheerst. De brugboog met een gewicht van circa 5000 ton en een hoogte van circa 30 meter werd via een zogenaamd gantry systeem ondersteund en opgetild. Op een ponton dat onder de brug werd geplaatst, zaten acht masten gemonteerd die in de acht heftorens op de brug werden gekoppeld, als een soort legotechniek. Het ponton nam, bij hoog water, het gewicht van de brug over. Zo kon de brug uiteindelijk wegvaren.

De stalen boogconstructie wordt de komende 17 dagen in stukken gesneden in de voorhaven van de Prinses Beatrixsluis. De brug is straks klein genoeg om onder de Jan Blankenbrug doorgevaren te worden voor de uiteindelijke sloop op de werf van Mammoet in Schiedam. Hier worden de staaldelen nog kleiner gemaakt en afgevoerd. Bij een verwerkersbedrijf wordt het staal dan verwerkt tot grondstof. In totaal wordt 99% van het materiaal gerecyled.