Zoeken

Start aanleg nieuwe trambaan op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam

Tussen de monumentale panden in Amsterdam is vorige week een start gemaakt met de opbouw van de nieuwe trambaan op de Nieuwezijds Voorburgwal. De ruimte tussen het Koningsplein en de Paleisstraat is door KWS Infra Amsterdam-Utrecht vrij gemaakt voor de aanleg van het betonnen onderbed waar vervolgens het tramspoor op geplaatst wordt.

1.jpg

Rechtstreekse betonverwerking

KWS-betonspecialist BKB Infra heeft met een speciale betonpaver het beton gestort. Deze machine verwerkt het beton dat rechtstreeks vanuit de betoncentrale wordt aangevoerd. Ten opzichte van handmatig beton storten is het voordeel dat er geen betonmixer nodig is. Daardoor hoeft er dus geen extra rijweg afgesloten te worden. De rechtstreekse betonverwerking vraagt echter wel om een goede voorbereiding en een strakke planning van de uitvoering.

Meters maken

Projectleider Fariez Guman: “Met deze machine kunnen we meters maken. Het gaat veel sneller en is minder arbeidsintensief dan wanneer we dit werk handmatig hadden gedaan. Daarnaast is de kwaliteit van het beton ook nog eens beter. In twee dagen tijd hebben we dankzij de paver twee keer 400 meter betonbaan kunnen aanleggen.”

Onderhoud tramspoor

Op de Nieuwezijds Voorburgwal wordt onderhoud uitgevoerd aan het tramspoor. Tijdens het onderhoud rijden de trams niet over dit deel van het traject. Na het werk met de betonpaver bevestigt GVB de spoorstaven, waarna KWS het betonnen bovenbed en het asfalt kan aanbrengen. De aanleg van de tramhaltes en het detailwerk vinden in dezelfde periode plaats.

Herinrichting Nieuwezijds Voorburgwal

Het onderhoud aan het tramspoor valt onder de herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal Zuid. Met de herinrichting maakt de gemeente de Nieuwezijds Voorburgwal groener met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Dit werk maakt deel uit van het programma De Oranje Loper van de gemeente Amsterdam. Binnen dit programma vernieuwt de gemeente behalve de Nieuwezijds Voorburgwal ook de straten en bruggen van de Raadhuisstraat tot het Mercatorplein.

Bouwteam

Nieuwezijds Voorburgwal Noord start volgende week dinsdag met de bouwteamstartup. Het ontwerp en de plannen voor deze fase werkt KWS samen met de gemeente Amsterdam in een bouwteam verder uit.