Zoeken

Innovatie Long Life Bitumen Technologie op Friese N359

Wereldprimeur voor Total en KWS met pilotproject duurzamer asfalt   Afgelopen zaterdag heeft KWS Infra Leek in Friesland de allereerste asfaltweg aangelegd met behulp van Total Long Life Bitumen. De levensduur van de weg wordt verlengd door dit bitumen met een nieuwe bindmiddeltechnologie die de oxidatie in asfalt aanzienlijk vertraagt. Het project, gefaciliteerd door de provincie Fryslân en gerealiseerd op de provinciale weg N359, maakt deel uit van een langlopend Nederlands samenwerkingsproject op het gebied van asfaltverhardingen met langere levenscycli. 

20191129 Total Bitumen op Friese N359 009-017 - kopie_1.jpg

Total en KWS zijn enthousiast over het pilotproject. Het verlengen van de levensverwachting van asfaltwegen is een belangrijk onderwerp voor de infrasector, evenals voor nationale, regionale en lokale autoriteiten op hun weg naar duurzaamheid.  Doordat de oxidatie in asfalt wordt vertraagd door de bindmiddeltechnologie van Total, wordt de veroudering van de bitumen in het asfalt ook vertraagd. Dit verlengt de levensduur van de asfaltweg. Long Life-binders zijn geschikt voor alle soorten asfaltmengsels.

Testen, toetsen en krachtenbundeling

Sinds drie jaar voert Total uitgebreide laboratoriumvalidatieproeven uit om de voordelen van de Long Life-bindertechnologie aan te tonen. Het project in Friesland op de N359 zal nu nauwlettend worden gevolgd door KWS en Total, om de toegevoegde waarde van deze innovatie te toetsen. “Deze ontwikkeling, waarbij we de innovatieve bitumentechnologie van Total combineren met de asfalttechnologie van KWS, is een geweldig voorbeeld van het stimuleren van innovatie door de krachten te bundelen in strategische partnerschappen”, aldus Jan de Boer, directeur van KWS.

Specialistisch productieproces

De gepatenteerde Long Life-bindertechnologie is een nieuwe mijlpaal in het Total Bitumen-programma "Sustainable Road". Via dit programma ontwikkelt Total tal van oplossingen om klanten te helpen bij het verlengen van de levensduur van wegbedekking en het verbeteren van hun ecologische voetafdruk. De eerste productie op industriële schaal van Totals Long Life Bitumen werd vervaardigd in de Brunsbüttel-raffinaderij van Total in Duitsland. Dit is één van de weinige gespecialiseerde bitumenraffinaderijen in Europa. “De innovatieve manier waarop we bitumen verwerken in onze raffinaderij beschermt bitumen tegen veroudering veroorzaakt door oxidatie”, licht Stefan Oest toe, Product Development Engineer bij Total Bitumen Deutschland.