Zoeken

Vernieuwde N343 tussen Langeveen – Kloosterhaar gereed voor de toekomst

Afgelopen vrijdag 16 juli was het zover. De wegafzettingen zijn verwijderd en de laatste verkeersregelaars zijn vertrokken. Het verkeer maakt weer gebruik van de N343 tussen Langeveen en Kloosterhaar.

0dd39f832701327dc2a83892b2902997.jpg

Van 17 mei tot en met 16 juli 2021 is de N343 in beide richtingen afgesloten geweest voor het verkeer. In deze periode heeft KWS Infra Zwolle, in opdracht van de provincie Overijssel, gewerkt aan het groot en duurzaam onderhoud van de N343. Mede vanwege een voorspoedig verlopen planning is de weg één week eerder dan gepland opengesteld.

Hoogwaardig hergebruik van beton

Het was een behoorlijke klus. KWS heeft in totaal onderhoud gepleegd aan ruim vijf kilometer wegvak. Een groot deel van dit onderhoud hebben we op een duurzame manier uitgevoerd. Twee van de vijf kilometer bestond uit een betonnen wegprofiel. Deze 14.000 m2 is opgebroken en al het beton wordt hoogwaardig hergebruikt in de betonindustrie. Daarnaast zijn de 9.500 meter bestaande grasbetonstenen hergebruikt in het project.

Twee kilometer gerecycled asfalt

Deze twee kilometer oude betonweg is door KWS Infra Zwolle volledig opnieuw opgebouwd met gerecycled asfalt. Voor de onderlaag hebben we ons eigen innovatieve asfaltmengsel KonwéCO₂ gebruikt, dat bestaat uit bijna 100% gerecycled asfalt. KonwéCO₂ wordt geproduceerd op een lage temperatuur, zodat minder energie nodig is in vergelijking met de traditionele asfaltmengsels, die op 170 ⁰C worden geproduceerd. Dit geeft een reductie van 67% van de CO₂-uitstoot bij de productie. De tussenlaag bevat 85% gerecycled asfalt en de bovenlaag 50%. Een mooie stap richting onze duurzaamheidsmissie: 100% circulaire infrastructuur in 2040 en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit.

Aansluitend hebben we het overige wegprofiel van drie kilometer optimaal hersteld. De bovenste asfaltlagen, variërend tussen de acht en vijftien centimeter zijn gefreesd en voorzien van een nieuwe asfaltdeklaag. Ook heeft de rotonde N341/N343 in Kloosterhaar een mooie, nieuwe laag asfalt gekregen en hebben we de fietspaden langs de N343 hersteld. Zo is de weg weer klaar voor de toekomst.