Zoeken

Video: Eindhoven laat standaard RAW bepalingen los en kiest voor duurzaam asfalt

De Insulindelaan in Eindhoven is de belangrijkste verbinding tussen de A2 en de A50 en met 25.000 motorvoertuigen per dag ook de drukst bereden. Eind 2020 heeft KWS Infra Eindhoven in opdracht van gemeente Eindhoven de deklaag vervangen door 50% hergebruikt asfalt. Dat is bijzonder, omdat in de standaard RAW bepalingen staat dat in een Steen- of splitmastiekasfalt (SMA) deklaag geen asfaltgranulaat mag worden toegepast. Eindhoven liet deze eis los en vertrouwde op de kennis en kunde van de markt. Het resultaat was naar volle tevredenheid. Bouwend Nederland bracht in beeld hoe de samenwerking tussen KWS en de gemeente Eindhoven resulteerde in een onderscheidend duurzaam wegdek.

video Eindhoven.JPG

Geef aannemers meer ruimte

“In 2019 hebben we onze asfaltaannemers uitgenodigd voor een marktconsultatie om te kijken waar de markt nu staat,” vertelt Vieve Smulders, inkoopadviseur bij de gemeente Eindhoven. “We werden positief verrast door de mogelijkheden. In de aanbesteding kozen we om een variant op te nemen waar aannemers meer ruimte hebben om hun beste duurzame mengsel aan te bieden.”

Buiten de gebaande paden

“We zijn blij dat we tijdens een marktconsultatie onze kennis hebben mogen delen met de gemeente,” zegt Geert Schenkels, bedrijfsleider KWS Infra Eindhoven. “In de uitvraag werden we getriggerd om een zo duurzaam mogelijk asfaltmengsel toe te passen en onze eigen mengsels door te ontwikkelen. De gemeente toonde hiermee echt lef en ging buiten de gebaande paden.”

Zeer tevreden met resultaat

“Met deze manier van aanbesteden hebben we kennis opgedaan met het toepassen van hergebruikt asfalt,” geeft Martijn van Rooij, senior wegbeheerder bij de gemeente Eindhoven aan. “Doordat KWS 10 jaar garantie gaf op het werk, heb ik de weg met alle vertrouwen in eigen beheer genomen. Tot op heden ben ik zeer tevreden over het resultaat.”

Eindhoven deelt ervaringen in gesprek en via whitepaper

De gemeente Eindhoven beveelt deze nieuwe manier van aanbesteden aan bij alle andere gemeenten van Nederland. Vertrouw op de kennis uit de markt, het is een echte win-win situatie. Eindhoven nodigt andere gemeenten en geïnteresseerden uit voor een kennismakingsgesprek over hun aanpak. De gemeente deelt graag haar whitepaper over dit onderwerp, stuur hiervoor een e-mail.

Onderscheidend gunnen met Bouwend Nederland

“Elk jaar zetten we de 25 publieke opdrachtgevers in de bouw en infra in het zonnetje die duurzaamheid in aanbestedingen serieus meenemen,” zegt samensteller Jos van Alphen, adviseur Aanbestedingen bij het Aanbestedingsinstituut. “Eindhoven steeg van de 28e naar de 8e plaats in de lijst. Wil je net als Eindhoven echt onderscheidend gunnen op duurzaamheid, bekijk dan de factsheet Duurzaam inkopen of neem contact op met het Aanbestedingsinstituut via e-mail of 079-3252122. Via deze link bekijk je de top 25 van 2020 en via deze link de top 25 van 2019.