Zoeken
SMA Flevoland 4.jpg

KWS past SMA-deklaag met 50% gerecycled asfalt toe op de N331 in Flevoland

Een duurzame pilot over een lengte van circa 500 meter op de provinciale weg N331 in Marknesse. Voor onze opdrachtgever, provincie Flevoland, brachten we daar ons innovatieve asfaltmengsel SMA Circulair (steen- of spiltmastiekasfalt) met 50% gerecycled SMA aan. Door het gebruik van dit mengsel reduceren we de CO₂-uitstoot en verlagen we de MKI-waarde.

Duurzaam asfalt

Het asfaltmengsel SMA-Circulair is ontwikkeld bij onze asfaltcentrale Koud Asfalt Staphorst (ACS). Door het toepassen van 50% gerecycled SMA realiseren we een CO₂-reductie van 25% en een 35% lagere MKI-waarde (milieukostenindicator). Vanwege de specifieke eisen aan zowel de samenstelling als de korrelverdeling was het tot voor kort lastig om asfaltgranulaat toe te passen. Door de oude SMA-deklaag apart te frezen en op te slaan kan het SMA nu hoogwaardig worden gerecycled.

Een pilotproject gericht op de toekomst

Tot nu toe maakte de provincie Flevoland bij de aanleg van wegen vooral bij de onder- en tussenlagen gebruik van gerecyclede materialen. Een deklaag van SMA met 50% gerecycled asfalt is nog nooit eerder in de provincie Flevoland toegepast. Het pilot project is dan ook een primeur in Flevoland.

 

De primeur vond plaats op een wegvak op de Vollenhoverweg tussen de rotonde Steenwijkerweg en rotonde Oosterringweg. Dit traject van circa 500 meter bleek eerder aan onderhoud toe dan gepland. Reden voor de provincie om het onderhoud van dit deel van de weg naar voren te halen een mee te doen aan de pilot.

 

SMA werd vanaf de jaren negentig grootschalig toegepast op provinciale wegen. Nu deze wegen langzamerhand aan onderhoud toe zijn, kunnen we de grondstoffen die vrijkomen bij het frezen van de oude SMA-deklaag, hergebruiken in ons mengsel SMA-Circulair. Dit draagt in grote mate bij aan de verduurzaming van ons asfalt en aan onze duurzaamheidsmissie: 100% circulaire infrastructuur in 2040 en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit.