Zoeken

HVO100: de nieuwe duurzame standaard bij KWS Eindhoven

KWS is hard op weg naar een emissievrij 2030. Enerzijds bereiken we dit door het elektrificeren van ons materieelpark, anderzijds kijken we naar tussenoplossingen om de uitstoot van traditionele brandstofmachines zo veel mogelijk te verlagen. Eén van deze oplossingen is het gebruik van HVO100 brandstof. KWS Eindhoven maakt nu een statement door de asfaltset standaard op HVO100 te laten draaien.

hvo100 4 Eindhoven.jpeg

HVO: duurzaam alternatief voor traditionele diesel

HVO of Hydrotreated Vegetable Oil, is een speciale biobrandstof die wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Door een raffinageproces worden deze grondstoffen behandeld, waardoor er een schonere en hernieuwbare brandstof ontstaat. Het bijzondere aan HVO is dat je het kunt gebruiken in dieselmotoren zonder dat er iets aan de motor hoeft te worden veranderd. HVO is er in verschillende mengsels waarin de verhouding tussen diesel en HVO kan verschillen.

HVO100

HVO100 is een zuivere vorm van hydrotreated vegetable oil-brandstof, wat betekent dat het zonder enige menging of mixen met conventionele dieselbrandstof kan worden gebruikt. Er zit geen druppel van fossiele oorsprong meer in. Daarnaast wordt het gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals afgewerkte plantaardige oliën (bv. frituurvet). Deze kunnen steeds opnieuw gewonnen worden en raken dus nooit op – in tegenstelling tot fossiele olie. HVO100 wordt beschouwd als een hoogwaardige, premium brandstof met uitstekende prestatiekenmerken.

De voordelen van HVO100 zijn dus indrukwekkend. Niet alleen draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook de uitstoot van schadelijke stoffen als fijnstof, stikstof en roetdeeltjes wordt aanzienlijk verminderd. Tank-to-Wheel bedraagt de CO2-reductie zelfs 100%, wat betekent dat het gebruik van HVO100 een positieve bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatverandering.

Wat ons betreft is HVO100 straks niet meer een vraag maar een nieuwe standaard.

Geert Schenkels, Bedrijfsleider

Goed voorbeeld doet volgen

KWS Eindhoven pakt de voortrekkersrol in de markt door de complete asfaltset te laten draaien op HVO100. Bedrijfsleider Geert Schenkels: “We maken vanaf nu alleen nog maar gebruik van HVO100. Hiermee proberen we een verandering binnen onze sector teweeg te brengen. Wat ons betreft is HVO100 straks niet meer een vraag maar een nieuwe standaard. Daarnaast komen de extra kosten voor HVO100 niet op het bonnetje van de klant terecht. Om processen te verduurzamen moet je immers zelf concessies durven maken. Zo werken we met elkaar aan de duurzame weg van morgen.”