icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 14 april 2016

PIM gaat digitaal kennisdelen

Acht grote wegenbouwbedrijven in Nederland, waaronder KWS, gaan een nieuw uniform softwaresysteem ontwikkelen om het realisatieproces en het onderhoud van wegverhardingen beter te borgen. Daarmee sluit het PIM-collectief aan op het BIM-initiatief dat gericht is op het modelleren en visualiseren van bouwprojecten; het bouw informatie model (BIM). Ook de toenemende vraag van opdrachtgevers naar project specifieke informatie over asfaltwegen heeft ertoe bijgedragen dat het systeem wordt ontwikkeld.

De bedrijven die samen het PIM-collectief (pavement information modelling) vormen, werken sinds vorig jaar aan het systeem en verwachten het in het najaar van 2017 in gebruik te nemen.

 

Elk bedrijf gaat het systeem individueel in gebruik nemen en daarmee de bedrijfsprocessen ondersteunen. Het systeem ondersteunt en geeft onder meer real time inzicht in bedrijfscontroles van verhardingen, bedrijfscontroles van asfaltcentrales en recepten en CE’s van asfaltmengsels. Ook biedt het PIM-systeem mogelijkheden om informatie over uiteenlopende werkzaamheden te koppelen, zoals wegdekmetingen en paver- en wals-werkzaamheden. Door informatie over gerealiseerde wegvakken samen te voegen, krijgen opdrachtgevers een totaalbeeld van verrichte asfalteerwerkzaamheden vanaf grondstof tot eindproduct.

 

Het Collectief PIM wordt gevormd door VolkerWessels onderneming KWS, BAM, Ballast-Nedam, Boskalis, Dura Vermeer, Heijmans, Strukton en Van Gelder. Ilionx heeft als IT-partner formeel opdracht gekregen voor de ontwikkeling van de softwaretool PIM.