KWS en partners starten met circulaire sloop in Friesland
Donderdag 5 september was het startschot voor de sloop van 72 portiekflats in Heechterp, Friesland. Dit project, een samenwerking tussen Elkien, Gemeente Leeuwarden, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Van der Wal Sloopwerken, KWS en de Leeuwarder Betoncentrale, zet een circulaire keten van betonverwerking op.
Het samenwerken in een regionale keten van sloop naar nieuwbouw draagt bij aan een circulaire economie. Door de materialen die vrijkomen bij de sloop om te zetten naar herbruikbare bouwmaterialen voor het nieuwe Heechterp, besparen we enorm op schaarse primaire grondstoffen. De nieuwe woningen worden letterlijk gemaakt vanuit de oude woningen.
Door samen te werken in een circulaire keten, zorgen we ervoor dat het beton dat we slopen niet verloren gaat, maar juist de basis vormt voor een nieuw begin. Zo bouwen we niet alleen aan de toekomst van Heechterp, maar ook aan een duurzame toekomst voor iedereen.
Peter Doevenspek Bedrijfsleider Grondstromen Deelnemingen & Duurzaamheid
Circulaire Keten van Betonverwerking
Het proces van sloop – omzetten tot puin – tot grondstof voor nieuw beton – en tenslotte tot het hergebruik in het nieuwe Heechterp ziet er als volgt uit.
- Sloop: Van der Wal Sloopwerken sloopt de woningen en voert het gesloopte materiaal af naar KWS.
- Verwerking tot grondstof: KWS zorgt er middels breken voor de het gesloopte beton wordt omgezet in betongranulaat wat als basis wordt gebruikt voor nieuw te maken beton.
Middels dit proces maakt KWS het mogelijk om afval om te zetten in een grondstof waardoor minder nieuwe grondstoffen hoeven te worden gebruikt. Hiermee voorkomen we dat natuurgebieden worden aangetast voor het winnen/delven van nieuwe grondstoffen. Dit is positief voor de Flora en Fauna in nl en daarbuiten.
- Nieuw Beton: De Leeuwarder Betoncentrale maakt van deze secundaire grondstoffen nieuw beton.
- Hergebruik: Bouwgroep Dijkstra Draisma gebruikt dit beton voor nieuwbouw in Heechterp.
Duurzame rol
KWS speelt een belangrijke rol binnen de keten door betonpuin om te zetten in secundaire grondstoffen zoals zand en betongranulaat. Dit draagt bij aan een reductie van afval en de behoefte aan nieuwe primaire grondstoffen, wat de ecologische voetafdruk verlaagt. Dit project toont aan hoe samenwerking duurzame oplossingen kan bieden. Bovendien draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Leeuwarden en de ambitie van KWS om in 2040 100% circulair te zijn.
‘Het is een positieve ontwikkeling om op deze manier samen te werken. Deze samenwerking sluit naadloos aan bij de ambitie van KWS om in 2040 volledig circulair te opereren. De circulaire betonketen sluit ook aan bij het opzetten van reststoffencentra gericht op secundaire bouwstoffen. Met een reststoffencentra maakt KWS het mogelijk dat ook eigen werken uiteindelijk volledig circulair kunnen opereren.
Peter Kampinga Projectleider Circulaire Grondstoffen