Zoeken

KWS levert N212 succesvol op met materialenpaspoort

Samen met de provincie Utrecht heeft KWS in bouwteamverband gewerkt aan het ontwerp en de uitvoering van de werkzaamheden aan de N212 tussen N401 en de N198. Inmiddels is het werk succesvol opgeleverd met een materialenpaspoort. Met het materialenpaspoort zorgt KWS ervoor dat de weg nu én in de toekomst circulair is en blijft. Daarnaast levert deze manier van opleveren een mooie bijdrage aan de duurzame ambities van zowel KWS als provincie Utrecht.

IMG-20220501-WA0010.jpg

Deze werkzaamheden aan de N212 maken deel uit van het onderhoudscontract dat KWS in opdracht van de provincie Utrecht uitvoert. De gunning voor dit contract kreeg KWS onder meer door het ‘schone lucht plan’ dat hoorde bij de inschrijving. In dit plan staat beschreven hoe KWS het onderhoud duurzaam uitvoert. De oplevering van het werk aan de N212 met een materialenpaspoort sluit aan op de ambities die beschreven staan in het plan. Een mooi voorbeeld van de gebruikte circulaire producten die in het paspoort te vinden is het hergebruikte asfalt in onder-, tussen en deklagen.

Cijfers

Op het project de N212 heeft KWS:

  • 5300 ton asfalt verwerkt;
  • >90% emissie-uitstoot bespaard;
  • door de inzet van minimaal stage V machines en euro 6 vrachtauto’s voorzien van 100% HVO brandstof;
  • door de inzet van elektrisch materieel;
  • een proefvak deklaag gemaakt met asfalt SMA-NL 11B circulair;
  • het fietspad versterkt met een KonweBind 16 vezel versterkt asfaltlaag;
  • al het bestratingsmateriaal duurzaam ingekocht.

Materialenpaspoort

Het materialenpaspoort is een waardevolle schakel in het werken aan een circulaire samenleving. De oplevering van het project met een materialenpaspoort maakt het mogelijk om informatie over te dragen naar de toekomst. Het materialenpaspoort is een database waarin de identiteit van een bouwwerk, object of kunstwerk en de onderliggende materialen zijn opgeslagen, met als doel het primaire grondstoffengebruik en afvalproductie terug te dringen. Waardoor het gebruik van secundaire grondstoffen wordt gestimuleerd en afval en verspilling wordt tegengegaan. Met deze informatie kunnen de gebruikte materialen bij het einde van de levensduur van het gebouw, object of kunstwerk en de gebruikte producten gemakkelijker hoogwaardig worden hergebruikt.

Werkzaamheden

KWS heeft het asfalt vanaf de rotonde N401 tot en met de rotonde Geestdorp (N198) vervangen. Daarnaast is het fietspad langs de N212 tussen N401 en rotonde Teckop versterkt en zijn de bushaltes Teckop en Oortjespad aangepast. Om de doorstroom van verkeer zo goed mogelijk te kunnen garanderen is het werk uitgevoerd in één week met werkzaamheden overdag en drie weekenden 24/7.