Bumperkleven; ’s ochtends achter het scherm, ’s avonds boven de zaagmachine
In de nieuwe rubriek ‘Bumperkleven’ zitten we extra dicht op onze collega’s. Wat houdt hen bezig? Waar zijn zij trots op? We beginnen de rubriek met Christian Koops, communicatiemedewerker van onze vestiging Zwolle-Leek. Hij neemt ons mee in zijn passie binnen en buiten het werk. Christian: “Ik zoek altijd naar de balans tussen mentaal en fysiek werk.”
Hi Christian, als jij jezelf aan een ander voorstelt wat vertel je dan?
“Als we de algemene informatie over mijn leeftijd, woonplaats en achtergrond hebben gehad dan kom ik vrij snel op mijn werk uit. Vier dagen in de week werk ik voor KWS en twee dagen voor mijzelf. Van de combinatie tussen een vaste baan en iets voor jezelf doen word ik enthousiast. Bezig zijn met een ontwikkelingsproces en beetje bij beetje schaven aan iets waar je trots op kan zijn. Dat kan zowel binnen KWS als daarbuiten."
Je bent communicatiemedewerker, wat doe je dan precies?
“Als communicatiemedewerker ben jij degene die aan de binnen- en buitenwereld vertelt wat KWS doet. Een soort digitale stadsomroeper. Ik haal informatie op uit de vestiging en beoordeel óf en hoe we deze intern of extern kunnen publiceren. KWS heeft een bepaalde identiteit; die wil je met eerlijkheid en trots uitstralen. Intern en extern.’’
En buiten KWS heb je een meubelmakerij?
“Lang heb ik het niet zo genoemd, maar inmiddels doe ik dat wel. Ik bouw meubels op maat vanuit mijn werkplaats - lees garagebox - in Groningen. Producten zoals een platenkast, televisiemeubel of dressoirkast zijn de afgelopen tijd als eindproduct mijn garagedeur uitgerold. Mijn meubels zijn een oplossing voor iemands inrichting, met een balans tussen functionaliteit en uitstraling. De opdrachten ontstaan eigenlijk altijd bij een vraagstuk: iemand die inschat dat iets handiger, beter of mooier kan. Eigenlijk wel een mooie gelijkenis met KWS, waar een vraagstuk de start is van een oplossing die door KWS wordt geboden.”
'Als communicatiemedewerker ben jij degene die aan de binnen- en buitenwereld vertelt wat KWS doet. Een soort digitale stadsomroeper'
Hoe ben je daarbij gekomen?
Het begon tijdens mijn studietijd omdat een huisgenoot een tafeltje voor zijn ventilator nodig had. Vrienden zagen dat tafeltje, die op hun beurt ook weer iets wilden hebben. En zo is het balletje gaan rollen. In het begin ging dit vanuit mijn (studenten)huis. Mijn studio stond vol met allerlei projectjes en gereedschap. Daarna heb ik de boel redelijk snel naar de schuur van mijn ouders verhuisd; een meubelmakerij op twee hoog in een oud herenhuis bleek geen ideale situatie. En inmiddels heb ik dus een échte werkplaats.’’
Hoe is die combinatie met het werk bij KWS?
“Top! Ik vind het heerlijk om overdag vooral mentaal bezig te zijn, en ’s avonds de handen uit de mouwen te steken. En je ziet ook wel parallellen in bepaalde werkzaamheden zoals plannen en organiseren. Maar vooral het sociale effect vind ik bijzonder. Collega’s zijn nieuwsgierig naar je hobby/bedrijf waardoor je weer van andere collega’s met een bijzondere hobby of vrijetijdsbesteding hoort. Dan realiseer je: we hebben echt een hele leuke groep met kundige collega’s bij KWS!
Tot slot; waar ben je trots op?
“Mijn netwerk. Waardevolle mensen om je heen hebben is goed voor je ontwikkeling. Probeer dagelijks iets voor een ander te betekenen, zonder tegenprestatie. Uiteindelijk wordt iedereen daar een beetje beter van!