icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Cadzand-Bad

Bouw strandbalkon en meer...

Flaneren over een sfeervolle houten promenade, ruim uitzicht over zee en een comfortabele toegang tot het strand: dat is het Strandbalkon van Cadzand-Bad. Voor de gemeente Sluis mocht Aquavia hun ontwerp voor deze bijzondere duinovergang tot leven brengen.

Geschaafde dekplanken
4500 meter Cumaru FSC-hout
Totale lengte leuningen
125 meter
Houten palen in de duinen
Circa 100 stuks
RVS-schroeven
5000
Overspanning trap
15 meter
Geplant helmgras
Circa 100 are
Geprofileerd duinzand in nieuw duinprofiel
10.000 m3
Gerealiseerde duinpaden en fietsovergangen
2300 m2

Hoogwaardige afwerking

Kwaliteit was een sleutelwoord in het realiseren van dit project. Het meest in het oog springende deel van het werk is natuurlijk het houten balkon, dat wandelaars een prachtig uitzicht over zee biedt. Door de dragende constructie onder de promenade lijkt het houten dek als het ware te zweven, waardoor het gevoel van een groot balkon op de duintop ontstaat. Uitgevoerd in FSC-hout, zijn de strandtrap en het houten dek vervaardigd met veel oog en zorg voor detail. Zo zijn de dekplanken onzichtbaar bevestigd met B-fix clips en alle randen mooi afgewerkt, om het balkon een sfeervolle en hoogwaardige afwerking te geven. De leuningen zijn gemaakt uit stalen staanders, met daartussen roestvrijstalen draden en een houten leuningregel. De thermisch verzinkte stalen trap- en de brugconstructie zijn in onze eigen werkplaats geprefabriceerd en later ter plaatse afgemonteerd. Zo hielden we de duur van de overlast op locatie zo beperkt mogelijk.

 

Zo min mogelijk hinder voor toeristen en omgeving

Een belangrijk aandachtspunt in dit project was de afstemming met en op de omgeving. Cadzand-Bad is een populaire badplaats, die zeker in het toeristische seizoen druk bezocht wordt. Dat betekende dat er in de planning en fysieke organisatie van het werk goed rekening moest worden gehouden met toeristen en diverse stakeholders in de directe omgeving zoals de horecabedrijven. Het eerste deel van de werkzaamheden is daarom uitgevoerd in het begin van het kalenderjaar, vóór start van het toeristenseizoen. Het profiel van de duin is in deze fase ingericht en de fietspaden zijn gereedgemaakt tot de asfalt-onderlaag. Na het zomerseizoen is vanaf 1 oktober het werk hervat. In dit tweede deel van het werk werden de palen van het balkon geboord, is de onderbouw geplaats en werden de geprefabriceerde stalen trap en brugconstructie afgewerkt. Verder zijn de resterende paden opgebroken en is de riolering gereed gemaakt. Tijdens het gehele werk is de totale bouwlocatie omheind met hekwerk, zodat het voor de toeristen en strandgangers duidelijk was welke richting zij moesten volgen.

De duinen opnieuw inrichten

Naast het realiseren van het houten strandbalkon, namen we in dit project ook het opnieuw inrichten van het duin met asfaltpaden voor onze rekening. We vervingen de eerder genoemde riolering in de duinopgang en maakten een plein en paden van betonplaten. Van straatwerk maakten we een nieuwe strandopgang en de duin beplantten we met rijshout en helmgras. Het plaatsen van het straatmeubilair (zoals betonnen zitelementen en fietsbeugels) en het afwerken van de terreininrichting maakten dit unieke werk compleet.

Contactpersonen
Manno Buijsrogge
Projectleider
mbuiijsrogge@kws.nl
Ronnie Francke
Werkvoorbereider
rfrancke@kws.nl