Riothermie voor appartementen in Goes
In opdracht van de gemeente Goes realiseerde KWS-onderneming M.J. Oomen riool en betontechniek het eerste riothermisch hoofdriool voor een woningbouwproject in Nederland. Bovendien was dit de eerste keer dat er in Nederland Rabtherm-buizen werden gebruikt. Zestig nieuw te bouwen appartementen aan het Hollandiaplein in Goes ontlenen hiermee de warmte voor hun vloerverwarming aan hun eigen afvalwater.
Rioolwater als energiebron
Ruim 80% van het afvalwater van huishoudens is warm. Douchewater, water uit de wasmachine; opgewarmd en wel gaat het het riool in. Thermische energie vloeit daarmee ongebruikt de gemalen van de waterzuivering in. Opdrachtgever gemeente Goes wilde de wijk rond het Hollandiaplein in Goes duurzaam ontwikkelen. In nauw overleg met woningbouwvereniging RWS en hun ontwikkelaar Marsaki werd daarom voor het nieuwe appartementencomplex van RWS aan het Hollandiaplein in Goes besloten riothermie toe te passen.
Bouwteamverband
De plannen voor de riothermie in Goes werden inbouwteamverband ontwikkeld. Na afweging van verschillende methoden viel de keuze van de gemeente uiteindelijk op de betonnen riothermiebuizen van Rabtherm. Deze buizen zijn voorzien van roestvrijstalen bodemplaten, die de warmte onttrekken aan het doorstromende afvalwater. Onder die bodemplaten stroomt vloeistof, die de warmte opneemt en doorgeeft aan de technische ruimte van het appartementencomplex aan het Hollandiaplein. Daar wordt de gewonnen warmte met warmtepompen opgewaardeerd en opgeslagen in boilers, die op hun beurt weer de vloerverwarming in de appartementen van warmte voorzien. Door de warmte uit het afvalwater terug te winnen, wordt het afvalwater een duurzame energiebron.